divendres, 28 de gener de 2011

Hamburguesa casolana de pollastre amb verdures i curri acompanyada de pa d'all

L'altre dia tenia ganes de menjar hamburguesa, però com que no em solen agradar les que ja venen fetes, ja siga de supermercat o de carnisseria (per al meu gust posen massa sal), vaig pensar que l'única solució era fer-les jo mateixa a casa. Vaig demanar que em picaren dos pits de pollastre i me'n vaig tornar a casa pensant com ho faria perquè no quedara seca... Com que la carn de la part del pit del pollastre és més seca calia posar-li algunes verdures, ou per a aglutinar i se'm va ocórrer posar-li un farciment de formatge. El resultat ens va agradar bastant, crec que podrem repetir. 



Hamburguesa casolana de pollastre amb verdures i curri acompanyada de pa d'all
Ingredients: 
Dos pits de pollastre picats, 1 ceba, 1 all, mitja pebrera roja, 1 culleradeta rasa de curri (o al gust), 1 ou, julivert picat, mozarella i formatge curat rallat, sal marina i oli d'oliva verge extra. 
Per al pa: pa blanc, 1 all, oli d'oliva verge extra.


Posem la carn picada en un bol, la salem i afegim l'ou, el curri i el julivert. A banda sofregim amb poc d'oli la ceba, l'all i la pebrera roja, tot ben picadet; afegim aquest sofregit a la carn. Mesclem bé tots els ingredients i formem unes boles de la mida d'una pilota de tennis. Les deixem reposar una mica a la nevera i després fem un forat en cada bola i hi introduïm un poc de formatge. Tanquem bé la bola de carn i l'aplanem en forma d'hamburguesa. A mi em van eixir 6 hamburgueses grandetes. Les passem per la planxa (no s'apeguen, de totes formes, per estar més segurs podem posar unes gotetes d'oli, però la intenció és fer-les a la planxa, no fregir-les), i quan estiguen fetes les servim al plat acompanyades d'unes llesques de pa tallades en diagonal, torrades a la planxa amb un raget d'oli d'oliva i després tallem un all per la meitat i el passem per la torrada. També es pot acompanyar amb un buquet de rúcula. Deliciós. 

dissabte, 22 de gener de 2011

Sopa de cigrons amb verdures i alga dulse

Sembla que ja ha arribat t'hivern; després d'uns mesos amb un clima esplèndid a València, ara comença a fer fred, encara que no ens podem queixar, perquè és una de les poques zones de la Península on l'hivern es pot suportar. Comença a abellir una sopeta que ens escalfe el cos. He pensat fer una sopa de cigrons amb verdures i alga dulse, que és una alga que combina molt bé amb les cremes, sopes i plats guisats i que ens aporta gran quantitat de minerals.
M'agradaria parlar-vos una mica sobre les propietats de les algues; jo en menge quasi a diari, fa molts anys que les vaig descobrir quan anava a alguns tallers de cuina macrobiòtica. Aquest bloc em servirà també per a anar explicant-vos alguns dels productes que utilitze a casa i que em van ensenyar a cuinar en aquells tallers.

Les algues
El mar és l’origen de la vida. Milions d’anys l’han enriquit en abundància de tots els minerals necessaris per a la vida. Les verdures marines contenen entre deu i vint vegades més minerals que les terrestres, encara que ambdues aporten en grans quantitats tots els minerals que necessitem: calci, ferro, potasi, iode, magnesi i, en menor quantitat, els anomenats oligoelements, que es necessiten en quantitats mínimes, però sense els quals certes funcions corporals essencials no es poden realitzar.
El iode és difícil d’obtenir de qualsevol font que no siga el mar, i les algues en contenen en suficient quantitat per a prevenir el goll, una hipertròfia de la glàndula tiroide.
Les verdures marines no solen absorbir tanta contaminació com els peixos. On el nivell de contaminació és alt, simplement no poden créixer. De fet, una de les principals propietats de les algues és la seua capacitat de fer que el cos expulse els metalls contaminants, radioactius i tòxics que puga haver absorbit.
Gràcies al seu contingut en minerals, té un efecte alcalinitzant de la sang i depuren el nostre organisme dels àcids propis de la dieta moderna. Les algues també poden ajudar a disoldre els greixos i els dipòsits de mucus que apareixen per culpa del consum excessiu de carn i de productes lactis.
Totes les algues contenen clorofil·la i realitzen la fotosíntesi segons la quantitat i la qualitat de llum disponible. Segons la profunditat, les algues poden ser verdes, marrons o roges. A diferència de les plantes terrestres, quasi ninguna varietat és tòxica, i són comestibles totes les parts de la planta.
Per ser aliments molt concentrats no s’han de consumir en grans quantitats: el consum de 10 grams d’algues diàries ens aporta suficient quantitat de vitamines i minerals.
Les persones que pateixen taquicàrdies, amb moltes pulsacions, i les que estan prenent iode o tenen hipertiroïdisme, haurien de controlar la seua ingestió.
Per l’alt contingut que tenen en sodi, les persones hipertenses o amb problemes de cor les haurien d’utilitzar en poca quantitat i millor torrades perquè s’evapore part de l’iode.
Les algues se solen adquirir seques, la qual cosa les fa ideals per a emmagatzemar-les per més temps. Quan les posem en remull augmenten considerablement de mida, per això és millor utilitzar-les en quantitats menudes; això fa que, a llarg termini, ens resulten més econòmiques.
L’alga dulse presenta un color roig porpra; té una textura suau i un sabor picant únic. Es pot utilitzar per a preparar sopes, cremes i condiments. Només necessita dos minuts per a hidratar-se, aleshores la podem afegir a les sopes o cremes, i fins i tot a les ensalades. La dulse és l’alga més rica en ferro, amb la qual cosa enforteix la sang. També té un alt contingut en potasi, magnesi, iode i fòsfor. Després de la nori, la dulse té el contingut proteínic més alt entre les algues més comunes.
(Fonts d’informació: La nueva cocina energética, Montse Bradford; El equilibrio a través de la alimentación, Olga Cuevas Fernández)



Sopa de cigrons amb verdures i alga dulse

Ingredients:
Un pot gran de cigrons cuits (si són ecològics, millor), 1 ceba, 1 all, 1/2 pebrera roja, 1/2 carabasseta, 1 carlota, 1 tomata de pera madura, una cullerada sopera d'alga dulse, sal marina i oli d'oliva verge extra.
Primerament sofregim la ceba ben picadeta; hi afegim l'all, també picat, i després les altres verdures, totes picades finament en l'ordre següent: pebrera roja, carlota, carabasseta i tomata. (La carabasseta, cal probar-la abans per si amargara, ja que arruïnaria tot el plat; jo, per això intente comprar-les de 2 en 2). Quan està tot sofregit, ho cobrim d'aigua i quan estiga calenta, posem els cigrons (que haurem rentat abans). Ho fem bullir uns 15 minuts perquè s’unisquen els sabors i els cigrons es facen més tendres. Ho provem de sal i afegim les algues que haurem tingut en remull durant dos minuts. Ho deixem bullir, si volem, un minut més i servim el plat. 
Com veieu, és un plat que no porta cap complicació, amb un pot gran de cigrons poden eixir unes 3 o 4 racions de sopa, com a primer plat. Aquesta alga m’agrada molt perquè com que només necessita 2 minuts per a hidratar-la, la pots afegir en qualsevol moment a una crema, una sopa o una ensalada i és una manera de remineralitzar-nos.


dijous, 13 de gener de 2011

Ensalada tèbia d'endívies amb poma, nous i rocafort

Després de tants dies de festa i tant de menjar, aquesta setmana hem de fer un poc de bondat. Convindria desintoxicar una mica el cos dels excessos. Sense posar-nos massa durs en el tema, vos propose una ensalada que, tot i que ja la coneixereu tots, li he donat un toc personal. En comptes de posar les endívies en cru (que no m'agraden massa per l'amargor que tenen), les he saltat i d'aquesta manera estan delicioses i suaus. Si ho proveu, no vos decebrà. Ací va la recepta: 




Ensalada tèbia d'endívies amb poma, nous i rocafort
Ingredients:
3 endívies, formatge rocafort a daus o làmines, un grapat de nous pelades, mitja poma en daus, sal marina i oli d'oliva verge extra.


Rentem bé les endívies, les tallem per la meitat de manera longitudinal i després en juliana. Les saltem amb un poc d'oli i sal. Les posem al plat i, a continuació, hi afegim el formatge rocafort (al gust), la poma i les nous. Tot i que el plat de la fotografia el vam amanir amb oli, en realitat no en necessita, perquè l'endívia està cuita i el formatge i les nous ja li aporten prou greix. Si voleu, podeu canviar la poma per pera; amb les dues fruites queda molt bona.
Espere que vos agrade.

dijous, 6 de gener de 2011

Bescuit de poma amb canyella i nous

Fa dies que vull posar una recepta, però amb tants dies de vacances de Nadal i les xiquetes en casa, m'ha passat el temps volant i no he tingut massa temps de pensar-hi. Hauria estat bé posar una recepta del Tortell de Reis, que, de segur que entre hui i demà tots en menjarem, però crec que és una recepta una miqueta elaborada de fer, per això ho deixaré per a un altre any. 
L'altre dia vaig fer un bescuit dels ràpids de tota la vida, però volia fer-lo diferent i li vaig afegir poma, canyella, nous i farina d'espelta. Vaig esperar el resultat i la veritat és que estava molt bo. M'agrada molt aquesta recepta perquè és molt fàcil i ràpida de preparar; a més, pots combinar molts ingredients i fer cada vegada un bescuit diferent. Amb un poc d'imaginació i bon gust, la cuina et dóna uns resultats sorprenents. 



Bescuit de poma amb canyella i nous
Ingredients:
Un iogurt natural o de llimona, dues mides de iogurt de farina de blat, una mida de iogurt de farina d'espelta integral, una mida i mitja de sucre moré (jo no en tenia i el vaig posar blanc), una mida d'oli de gira-sol, un sobre de rent tipus Royal, un pessic de sal marina, 3 ous, una poma pelada i tallada en gallons, una culleradeta de postre de canyella en pols, un grapat de nous.

Jo el vaig fer amb Thermomix, però es pot fer igualment amb una batedora elèctrica o a mà. Es mesclen bé tots els ingredients menys la poma i les nous, que els posarem al final. Quan tenim la massa unida, folrem un motlle de plumcake amb paper vegetal (per poder desmotllar-lo bé), anem alternant capes de massa i de poma amb nous, acabem amb una altra capa de massa que ho cobrisca tot i ho posem al forn a 180ºC durant uns 45 minuts més o menys. Quan punxem amb una agulla ha d'eixir neta. El desmotllem i el deixem refredar. És un bescuit saborós i lleuger. A mi, m'agrada acompanyar-lo amb un te negre amb llet.

Hui és Nit de Reis, una nit màgica per als xiquets. Es giten prompte, nerviosos i emocionats pensant  en els regals que tindran demà quan s'alcen. Nosaltres, com a pares també ho vivim amb molta il·lusió, és una manera de tornar a la infància. Ens hem passat una bona estona embolicant regals, i demà veurem les caretes de sorpresa que posen en obrir-los. Que la màgia vos acompanye i que tingueu una bona nit de Reis.

dilluns, 3 de gener de 2011

Feliç Any Nou!

Ja ha passat un any més; tot s'acaba, però també comença un any nou. Com totes les històries que tenen un principi i un final, quan comença l'any tots ens fem nous propòsits. És com si començàrem a escriure una història nova plena d'il·lusions; allò que en diuen "any nou, vida nova". De vegades portem a l'esquena durant molt de temps coses pendents que volem acabar, problemes que volem oblidar, una agenda plena d'il·lusions que no comencem mai...; ara que comença l'any tenim l'excusa perfecta per portar-ho a terme, per començar a escriure la nostra història de l'any des de zero, anar desenvolupant-la dia a dia per acabar l'any amb un final feliç. 

Jo faré una llista amb 10 propòsits per a l'any 2011, intentaré complir-la:
1- Fer amics nous (amb cada amistat s'aprenen coses i creixes un poquet més).
2- Fer esport i no abandonar (et dóna vitalitat i és molt saludable).
3- Fer un viatge (almenys un a l'any).
4- Riure un poquet cada dia, si pot ser molt, millor.
5- Provar coses noves (hi ha tantes coses que no he provat...).
6- Disfrutar de la natura de tant en tant.
7- Aprendre coses noves.
8- Agafar el cotxe (em vaig treure el carnet i l'he agafat tan poc...).
9- Llegir una novel·la (fa mesos que vull reprendre la lectura).
10- Desestressar-me (en esta vida anem tots massa de pressa i això no és bo per a la salut).

Vosaltres heu fet ja els vostres propòsits? 
Des d'ací vos desitge un bon any a tots i que es complisquen totes les vostres il·lusions. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...