dimecres, 28 de setembre de 2011

Bullit valencià

Hui posaré una recepta molt senzilla que, de segur, coneixeu tots: el bullit. És un plat que consisteix a bullir verdures variades, però el bullit clàssic es fa amb creïlles (patates), ceba i bajoques. És un primer plat molt típic de la zona i en moltes cases es fa cada nit. Tot i que és una recepta molt bàsica, cadascú el fa a la seua manera i hi pot afegir les verdures que li agraden o les que done la temporada. El tradicional es fa bullint les verdures amb aigua i després cadascú se l'adoba al seu gust (sal, oli, vinagre, maionesa...). Jo pose a l'aigua sal, un all sencer, una fulla de llorer i un raig d'oli d'oliva, que li dóna un sabor especial; hi ha gent que no posa res a l'aigua i ho amaneix després a taula. Aquesta és la meua recepta. 




Bullit valencià
Ingredients per a 4 persones:
3 o 4 creïlles (patates) -segons la mida-
2 o 3 carlotes (pastanagues)
1 ceba tallada en 4 trossos
un bon grapat de bajoques (mongeta tendra)
1 all sencer sense pelar
1 fulla de llorer
sal marina
oli d'oliva verge extra


Pelem totes les verdures i les tallem en trossos al gust (a mi m'agrada tallar-les en trossos mitjans). Posem aigua a bullir amb una mica de sal, un all sencer, un raig d'oli d'oliva i hi afegim les verdures. Les fem bullir fins que estiguen tendres (uns 45 minuts). També es pot fer amb olla exprés (com és el meu cas, el temps de cocció dependrà de la marca). 
Quan estiguen cuites les verdures, les posem al plat i les servim amb un raig d'oli d'oliva. Després cadascú se les menjarà com més li agraden, en trossets o picades amb la forqueta. A nosaltres ens agraden picades, així es mesclen els sabors i queda un primer plat molt bo i sa. Espere que vos agrade.

dimarts, 20 de setembre de 2011

Ensalada de quinoa amb tires de nori

Com que encara ens fa temps d'estiu, a pesar que la tardor se'ns presentarà aquest cap de setmana, hui posaré un plat fred. Una ensalada de quinoa, una llavor d'una herba dels Andes molt nutritiva. Es cuina de manera semblant a l'arròs i està molt bé poder disposar d'aquests productes per a variar i enriquir la nostra dieta.


Ensalada de quinoa amb tires de nori
Ingredients per a 4 persones:
1 got de quinoa ecològica
1 cogombre gran
2 tomates madures
1 llanda de dacsa dolça
1 paquet de tronquets de mar
1 fulla d'alga nori
sal marina
oli d'oliva verge extra


En una cassola posem la quinoa amb el doble d'aigua i un poc de sal. Ho coem durant 30 minuts tapat a foc lent (podem posar un difusor per fer la cocció més lenta). Si cal, hi afegim un poquet d'aigua. Quan estiga cuita, apaguem el foc i ho deixem reposar.


En un bol mesclem les tomates, els cogombres i els tronquets de mar tallats en daus, i hi afegim la dacsa i la quinoa cuita. Ho mesclem bé i ho adobem amb sal i oli.
Agafem l'alga nori i la torrem passant-la prop d'una flama, però sense apropar-la massa perquè si no es cremarà com si fos un paper (es tracta de torrar-la perquè quede cruixent, això s'aconsegueix quan veiem que canvia de color).
Servim l'ensalada en el plat i posem per damunt l'alga nori torrada tallada en tires. Bon profit!

dilluns, 12 de setembre de 2011

Un apunt de les vacances d'estiu

Hola!
Sembla que amb la tornada dels xiquets a l'escola, també tornem tots a la rutina de sempre. La veritat és que fa almenys dos mesos que no publicava res. L'última vegada va ser abans del viatge a Lisboa. Jo pensava que en tornar del viatge continuaria publicant de tant en tant algunes receptes i per això no em vaig acomiadar. Però quan vam tornar del viatge, va vindre tot molt ràpid: les xiquetes a casa després d'haver acabat l'escola, havíem de fer maletes per a anar-nos-en de vacances i, entre unes coses i unes altres, em vaig veure a Salou. Entre desfer maletes, netejar l'apartament, anar de compres i fer totes les coses que se solen fer a les vacances (sobretot quan hi ha xiquets pel mig), anava aplaçant les publicacions i, amb aquests aplaçaments, anava passant l'estiu i sentint-me una mica culpable fins que, quan ja vaig veure que havia passat tot el mes de juliol, vaig pensar "ara ja és igual". I la veritat és que tenia moltes ganes de contar el viatge i de publicar moltes receptes que tenia reservades per a l'estiu, però també necessitava relaxar-me una mica i gaudir de l'estiu i de les eixides amb la família, i tots sabem que mantindre un bloc significa que has de dedicar-hi molt de temps, tant a publicar les entrades com d'anar visitant i comentant els blocs dels altres companys. 
Ara ja tenim les xiquetes a l'escola, i tot i que m'agradaria fer unes publicacions periòdiques (almenys una a la setmana), no vull prometre res, perquè no vull que el bloc es convertisca en una obligació per a mi, ja que no tinc tan de temps per a dedicar-li. És un plaer per a mi compartir totes les meues receptes amb vosaltres i també passejar-me pels vostres blocs, que són fantàstics i se n'aprén molt. Per això i també perquè vull tindre un recull de receptes redactades i amb les fotos corresponents i perquè estic aprenent molt amb vosaltres, intentaré publicar en la mesura que puga, igualment visitar els vostres blocs (que no en seguisc massa perquè no vull saturar-me i vull dedicar-los el temps de que dispose).
Bé, després d'aquests aclariments vos he de dir que aquest estiu ha estat meravellós. Es pot dir que hem estat dos mesos de vacances, una setmana de les quals l'hem passat a Lisboa, per celebrar el desé aniversari de noces; després hem anat a passar l'estiu a Salou, on hem gaudit molt de la platja i del temps tan magnífic que ens ha fet (llevat d'uns dies de molta calor).
Ara voldria mostrar-vos unes fotos de Lisboa, una ciutat amb molt d'encant a pesar d'estar una mica abandonada. També ens va fer molt bon temps, diria que massa fresca i tot, ja que no ho vam preveure i vam agafar massa roba d'estiu i només alguna jaqueta que vam aprofitar al màxim...
Pel que fa a la gastronomia, ens van encantar els típics pastissos de Belem, que estan fets amb una crema de nata, ous i sucre; els venien pertot arreu i en menjàvem quasi cada dia. Ens van sorprendre també els bolos d'arròs, uns bescuits fets amb farina d'arròs (que, pel que vaig saber, ara en posen un percentatge molt baix, pràcticament és tota de blat) i amb forma de magdalena que vam menjar a l'hotel i que estaven boníssims, però que després els vam buscar i als altres llocs no eren iguals, per tant, ens vam quedar amb les ganes, perquè els de l'hotel no estaven a la venda... El bacallà també el solen cuinar molt bé, el que passa és que una setmana de restaurants es fa molt pesada i al final menges en tots els llocs pràcticament el mateix. Una cosa que no ens va agradar gens ni mica va ser el coriandre, molt semblant al julivert però que no té res a veure amb el seu sabor, el posaven a tots els plats i tots els plats feien el mateix gust, fins que ho vam descobrir i vam demanar que no ens en posaren més. Jo no havia provat mai aquesta espècia, però es veu que has de tindre el paladar preparat perquè t'agrade el sabor...
Pel que fa a les compres, no volíem anar massa carregats, però no es pot anar de viatge i no emportar-te res, així que vam comprar vi, formatges, café, pastes, roba de casa, alguns estris de cuina, joguets per a les xiquetes (aprofitant que també vam anar al Museu del Joguet de Sintra)... i també em vaig comprar un llibret de cuina portuguesa que el tenien traduït a moltes llengües, així que, a veure si m'anime a cuinar algunes de les seues receptes. Va ser una setmana molt bonica de la qual m'emporte molt bons records i fotos, moltes fotos. Ací vos en deixe una xicoteta sel·lecció:


Típic aparador de pastisseria; a baix, els pastissos de nata. 



Tenen una ceràmica preciosa.


Vistes de la ciutat: 

- El riu i el pont 25 d'abril des del castell.


- Els terrats de la Baixa, amb l'elevador de Santa Justa i les runes del convent del Carme.




- El castell des de l'elevador de Santa Justa.




El tramvia.


 

Amb Roger als peus de l'elevador de Santa Justa.


Les voreres de Lisboa, decorades amb mosaics de pedra en blanc i negre (els colors de l'escut de la ciutat).


Aquests són els bolos d'arròs i els pastissos de Belem, quina delícia!


Espere que vos haja agradat. Que tingueu una bona reentrada en la rutina i ja ens anirem llegint.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...